Saladesenzondes

Saladesenzondes

Salades en Zondes

Kleurrijke, originele, smaakvolle salades... daar draait het om in onze zaak Bar Emma in Mechelen.
Maar omdat een zonde op tijd en stond het leven nog net iets aangenamer maakt, staat er ook altijd iets zoets op het menu.
Vandaar de naam Salades en Zondes.

In deze blog deel ik graag ons verhaal, onze recepten, onze favoriete gerechten, onze bronnen van inspiratie,...

Veel leesplezier.

Over boeren en buren

AdresjesPosted by Wen Fri, November 03, 2017 12:30:36
Ik ben eigenlijk een beetje een boerenmeisje, opgegroeid tussen de weilanden van Wuustwezel; een zeer landelijk dorp ten noorden van Antwerpen.

Velen van mijn klasgenootjes woonden op een boerderij en daar was ik toch wel stiekem een beetje jaloers op. Daarom was ik ook meestal te vinden bij onze buren.

Ik zag varkens biggen; koeien lammeren; hielp bij het voederen; ging mee het veld op om maïs te oogsten.
Ik ging mee de koeien van de wei halen als het tijd was om ze te melken; joeg ze mee de stal in en keek geduldig toe hoe ze gemolken werden. Melk recht uit de koeling van de melkmachine; heerlijk!
En iedere dag trok ik met mijn melkkannetje over de straat om bij de buren verse melk te kopen die mijn moeder verwerkte tot de lekkerste pudding. Want het verschil tussen verse melk en die uit een tetrablik proef je echt.
Nu ik in de stad woon, mis ik die verse melk toch wel; net als de scharreleitjes en de ambachtelijk gemaakte worsten die de slager op het erf van onze buren draaide.
Samen met mij zijn er veel mensen die deze lekkernijen missen.

Gelukkig is er dan de buurderij.
Ooit al van gehoord?

Een buurderij brengt producten recht van de boer tot in de stad. Je kan het nog het beste vergelijken met een boerenmarkt. Klanten (buren) kunnen lid worden van een buurderij in hun buurt en wekelijks online hun favoriete producten kopen bij de producenten (boeren). Er is een ruime keuze aan vlees, zuivel, groenten en fruit. Maar ook bieren, honing, confituur en traiteursproducten zijn te verkrijgen. Wekelijks is er een bijeenkomst waar de buren hun bestelde producten afhalen bij de desbetreffende boer. Het gaat niet om pakketten of abonnementen. Je koopt gewoon wat je wil, zoveel je wil en zo vaak je wil, zonder enige verplichting.

En zo komt de boerderij een stapje dichterbij en genieten ook stadsmensen van de verse producten van het land.
Sommigen zijn net als ik opgegroeid op den buiten en proeven hun kinderjaren terug als ze een glas 'echte koeienmelk' aan hun lippen zetten; anderen ervaren nu voor het eerst dat producten recht van de boer niet te evenaren zijn.

Heb je interesse? Meer informatie kan je vinden op www.boerenenburen.be en wie weet ontmoeten we elkaar daar wel een keer. :-)


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.