Saladesenzondes

Saladesenzondes

Salades en Zondes

Kleurrijke, originele, smaakvolle salades... daar draait het om in onze zaak Bar Emma in Mechelen.
Maar omdat een zonde op tijd en stond het leven nog net iets aangenamer maakt, staat er ook altijd iets zoets op het menu.
Vandaar de naam Salades en Zondes.

In deze blog deel ik graag ons verhaal, onze recepten, onze favoriete gerechten, onze bronnen van inspiratie,...

Veel leesplezier.

Het prille begin

VerhaalPosted by Wen Fri, November 03, 2017 03:28:11
Wat klein begon...

Uren rondsnuisteren in het grootwarenhuis, in kleine buurtwinkeltjes of op de wekelijkse markt (meerdere per week als het kon);

Mezelf verliezen in het eindeloos bladeren in kookboeken en -magazines (en bijna een verbod opgelegd krijgen om nog een boekenwinkel binnen te stappen omdat ik telkens weer dat ene fantastische-moet-ik-nog-aan-mijn-collectie-toevoegen-boek koop);

Zelfs nachtenlang in de keuken staan om een dineetje met vrienden of een familiefeest bij elkaar te koken;...

Het heeft er altijd al ingezeten.

Als klein meisje was ik al gek op de kerstfolders van het grootwarenhuis. De pagina's met kleurrijke foto's van groenten en fruit, vis en vlees, bewaarde ik wekenlang in mijn bureautje. Telkens opnieuw keek ik uit naar die ene dag per jaar dat ik met mijn moeder naar de Grand Bazar in Merksem ging, net voor de feestdagen. Ik kon daar niet lang genoeg rondlopen, vruchten aanraken, proeven,...

Van wie ik het heb, is nog altijd een raadsel. Mijn moeder kookt omdat het moet. Ze doet het met liefde, dat wel, maar echt haar moment van de dag zal het nooit zijn. Wat ze wel heeft (en ik dan weer mis), zijn het geduld, de kennis, het gevoel en de groene vingers om zaadjes of stekgoed te laten uitgroeien tot heerlijke groenten of kleurrijke bessen.

Ook van mijn vader kan ik het graag in de keuken staan en speciale recepten uitproberen niet geërfd hebben. De meest culinaire hoogstand die ik hem ooit heb weten maken, was gehakt met een eitje rul bakken. Wel kent hij alles van paddestoelen. Iedere herfst trekt hij het bos in. Bij terugkomst overhandigt hij mijn moeder een zak vol wilde paddestoelen en even later ruikt het hele huis zo heerlijk naar de gestoofde lekkernij. Ik kan me ook nog herinneren dat hij en ik er vroeger met onze fiets op uittrokken, ieder een emmertje aan het stuur om braambessen te gaan plukken.

Vermoedelijk zijn het dus toch zij die aan de bodem liggen van mijn fascinatie voor kleurrijk fruit en groenten. Het heeft immers allemaal te maken met warmte en liefde. Dat is nog steeds de basis, de rest volgt dan wel vanzelf.

groeide uit tot...

Ouder worden ging vanzelf; ik trouwde met mijn jeugdliefde en werd mama van vier. Koken voor het gezin, vrienden uitnodigen voor een etentje bij ons thuis, feestjes organiseren voor de familie; ik genoot er telkens opnieuw van.

Maar het leven loopt niet altijd zoals je gedacht, gedroomd en gepland had. Na een aantal jaren liep mijn huwelijk stuk en volgde een zeer moeilijke periode.

En toen kwam Erik in mijn leven. Ook hij had een moeilijke periode achter de rug. Maar we hebben elkaar gevonden. We delen dezelfde passie voor koken en eten. Al vanaf het prille begin van onze relatie genieten we van samen boodschappen doen, de keuken in te duiken en te koken. Ook kunnen we uren kijken naar kookprogramma's op tv, geven we elkaar telkens weer kookboeken cadeau, vinden we horecagroothandels het Walhalla.

Ook onze kinderen hebben een gezonde nieuwsgierigheid naar eten, koken, een handje helpen. Ze durven ook alles proeven en lusten meestal alles. De maaltijden hier in huis lopen regelmatig uit tot heel lang blijven napraten. We proberen regelmatig uit eten te gaan, testen graag nieuwe adresjes uit,...

Eigenlijk draait heel veel in ons gezin rond samenzijn, gezelligheid, koken en eten. En zo komt het dat Erik en ik al jaren droomden van een eigen horecazaak. Telkens opnieuw kwamen de woorden: 'we moeten hier toch echt iets mee gaan doen' over onze lippen. Vorig jaar was het (eigenlijk heel onverwachts) zover.
De stad zocht mensen die een pop-upzaak wilden openen in Merksem. Na lang twijfelen, wikken en wegen en met de nodige schrik hebben we onze sprong gewaagd. We openden een saladebar waar gezonde voeding centraal stond.

Erik, ik en de kinderen; ieder draagt zijn steentje bij. Den 2170 is een familiezaakje en zo vond ook dit nieuwe hoofdstuk in mijn leven dus zijn oorsprong in warmte en liefde.

Het moet dus wel goed zijn zo.